Over Wit-Rusland

Op 1800 km afstand van Nederland ligt Wit-Rusland (of Belarus) dat in oppervlakte 5x zo groot is als ons land. Het aantal inwoners bedraagt daarentegen 10,4 miljoen, waarvan 1,8 miljoen in de hoofdstad Minsk woont. Wit-Rusland is ingesloten door 5 landen, Rusland in het noordoosten, Oekraïne in het zuiden, Polen in het westen en Litouwen en Letland in het noordwesten.

Het landschap is vrij vlak. Van de zuid-westelijke Poolse grens tot de noord-oostelijke Russische grens echter loopt de heuvelrug Belaruskya Grada (Wit-Russische Rug). Rivieren doorkruisen dit gebied (met als hoogste punt 346 meter)en verdelen het in in hoogvlakten. De rivieren en kanalen in Belarus vormen overigens het toneel van druk vaarverkeer.

Aan de westpoolse grens ligt het grootste oerbos van Europa met nog enkele kuddes van de bijna uitgeroeide Europese bizons. Minsk, sinds de 2e WO beroofd van zijn bonte verzameling bouwwerken, is de centraal gelegen hoofdstad. Volgens velen is Hrodna, 280 km ten westen van Minsk de aantrekkelijkste stad van Belarus.

Eten, drinken en uitgaan - kortom het leven - is goedkoop. Bij gebrek aan toeristen zijn er geen echte 'toeristenprijzen'. Wat de maaltijden betreft behoeft u niet op culinaire hoogstandjes te rekenen. De lokale gerechten zijn over het algemeen svig en eenvoudig. Paddenstoelen, karwij en knoflook vormen belangrijke ingredi├źnten.

Voertaal is Russisch. De bevolking spreekt amper Engels. Met Duits maakt u meer kans maar geef daarbij duidelijk aan dat u niet uit Duitsland afkomstig bent; de wonden van de tweede WO zijn nog niet geheeld . Wellicht is het grootste sociale probleem de alcohol. Aan wodka geen gebrek in dit mooie land.

Sinds 1994 neemt de bevolking van Wit Rusland jaarlijks af. Per 1000 inwoners worden er 9 geboren en sterven er 12. Doodsoorzaak zijn hart-, vaat- en bloedziekten (53%) en kanker (14%).